Nowe badanie sugeruje, że jedzenie siedmiu lub więcej jaj tygodniowo może narazić mężczyzn na większe ryzyko śmierci. Jednak badanie nie czyni bezpośredniego związku między spożyciem jaj a atakiem serca lub udarem. Zamiast tego, opiera się ono na samodzielnie zgłoszonych danych z dużej grupy mężczyzn. Naukowcy śledzili tych mężczyzn pod kątem różnych czynników przez okres 30 lat, a wyniki są intrygujące.
Po pierwsze, ważne jest, aby zauważyć, że cholesterol nie jest jedyną rzeczą w jajkach. Jaja zawierają również wysoki poziom białka, minerałów i witamin. To wszystko są wspaniałe rzeczy do włączenia do zdrowej diety, ale nie są wystarczające, aby uzasadnić dietę bez jaj. Z tego powodu American Heart Association zaleca spożywanie co najmniej trzech całych jaj tygodniowo.
Z drugiej strony, istnieją badania, które sugerują, że wysoki cholesterol nie jest jedyną rzeczą, o którą należy się martwić. W rzeczywistości, tłuszcz nasycony jest winowajcą. Tłuszcz nasycony podnosi lipoproteinę o niskiej gęstości, która jest złym cholesterolem. Posiadanie zbyt dużej ilości cholesterolu wiąże się z wyższym ryzykiem chorób układu krążenia, udaru i cukrzycy typu 2.
Jednakże, jeśli nie masz wcześniej istniejących warunków zdrowotnych, możesz rozważyć dodanie jajka do swojej diety. Według American Journal of Clinical Nutrition, spożycie jaj jest związane z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2.
Ponadto, jajka zostały powiązane z obniżonym ciśnieniem krwi. W porównaniu z osobami, które ich nie spożywają, te które to robią mają o 11% niższe ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia. W związku z tym wielu ekspertów radzi mężczyznom, aby uważali na swoją dietę.
Inne badanie opublikowane niedawno w European Journal of Nutrition ujawnia, że jajka mogą pomóc w zwalczaniu przewlekłego, niskoprocentowego stanu zapalnego, który może być czynnikiem chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2. Czy jest to prawda, nie wiadomo, ale jest to jeden do zbadania bliżej.
Wreszcie, niedawny przegląd w czasopiśmie Nutrients przytacza szereg badań, które łączą cholesterol w diecie z wyższym ryzykiem chorób serca. Jednak badania te stwierdzają również, że cholesterol w diecie nie ma silnego wpływu na poziom cholesterolu we krwi. Tak więc, podczas gdy cholesterol jest problemem, nie jest to jeden, który jest szczególnie trudne do uniknięcia.
Ogólnie rzecz biorąc, dowody wskazują, że dobrze zbilansowana dieta zawierająca jaja, owoce, warzywa i chude mięso jest nie tylko korzystna dla Twojego zdrowia, ale także dla Twojego portfela. Jajka są świetnym sposobem na rozpoczęcie dnia, ponieważ mogą Cię napełnić, nie powodując przyrostu wagi. To powiedziawszy, ważne jest, aby pamiętać o ograniczeniu spożycia żółtek, ponieważ mają one dużo cholesterolu.
Chociaż American Heart Association zaleca ograniczenie cholesterolu w diecie, jajka są dobrym wyborem, jeśli szukasz wysokiej jakości źródła białka. Są one również stosunkowo niskokalorycznym pokarmem, więc można je łatwo włączyć do zdrowej dla serca diety.
Jeśli próbujesz zdecydować, czy powinieneś jeść jajko dziennie, nie bój się zapytać swojego lekarza. Lepiej być bezpiecznym niż żałować i jeść jajko dziennie, niż przejść tydzień bez niego.
Podobne tematy