Awokado to pyszny owoc, który może być częścią Twojej codziennej diety. Jest bogate w zdrowe tłuszcze, błonnik, białko i witaminy. Możesz cieszyć się awokado na wiele sposobów, w tym jako smarowidło do kanapek, dodatek do pizzy lub w sałatce. Ważne jest jednak, aby wiedzieć, co i ile się je. Jedzenie zbyt dużej ilości może mieć wiele negatywnych skutków.
Jednym ze sposobów na stwierdzenie, czy awokado jest dojrzałe, jest delikatne ściśnięcie miąższu. Jeśli wnętrze awokado stanie się brązowe, prawdopodobnie jest zbyt dojrzałe – pomysł na ten fragment jest zaczerpnięty ze strony . Z drugiej strony, jeśli jest jeszcze zielone, to prawdopodobnie jest jeszcze świeże.
Awokado może być również źródłem miedzi, której zazwyczaj brakuje w większości amerykańskich diet. Pół awokado zapewnia jedną czwartą dziennego zapotrzebowania na miedź. Ponadto awokado jest dobrym źródłem witaminy K. Witamina K pomaga w zdrowiu kości i zapobiega osteoporozie. Badanie opublikowane w Journal of Nutrition wskazuje, że jedzenie awokado może również pomóc w zapobieganiu zwyrodnieniu plamki żółtej.
Chociaż awokado jest doskonałym źródłem składników odżywczych, jest również pokarmem wysokokalorycznym. Przepołowione awokado zawiera około 20 gramów tłuszczu. Z tego powodu powinieneś ograniczyć jego spożycie do nie więcej niż 50 gramów dziennie. Alternatywnie możesz jeść awokado jako zamiennik innych tłuszczów.
Aby jak najlepiej wykorzystać awokado, ważne jest, aby odpowiednio je przechowywać. Chociaż można przechowywać awokado w temperaturze pokojowej, dojrzewa ono szybciej, jeśli jest przechowywane w lodówce.
Aby zapobiec utlenianiu, możesz zabezpieczyć nacięte miejsca awokado plasterkiem cytryny. Możesz też zawinąć je w plastikową torbę i schować do lodówki. Dzięki temu zmniejszysz ilość odpadów.
Awokado można również jeść w guacamole. Guacamole można przygotować z przejrzałych awokado, ale najlepiej robić guacamole, gdy awokado jest jeszcze jędrne. Przejrzałe awokado może prowadzić do rozstroju żołądka. Innym częstym problemem jest reakcja skórna. Jeśli jesteś uczulony na awokado, doświadczysz swędzenia i pokrzywki.
Skórka awokado może zawierać listerię, potencjalnie szkodliwą bakterię. Dlatego ważne jest, aby dokładnie umyć produkt przed jego spożyciem. Podobnie, skórka awokado może być również zanieczyszczona grzybami, które mogą prowadzić do infekcji.
Niektórzy ludzie obawiają się, że awokado zawiera zbyt dużo tłuszczów nasyconych. Z reguły półkubkowa porcja awokado zapewni około jednej czwartej dziennego zapotrzebowania na witaminę K. Co więcej, całe awokado oferuje ponad dwadzieścia pięć niezbędnych do życia minerałów. Ale zawartość kalorii w żywności może być również przypisana do jego zdrowych tłuszczów.
Używanie awokado jako zamiennika masła lub kawy może być mądrym wyborem. Żywność ta jest również doskonałym źródłem przeciwutleniaczy. Dodatkowo pomaga organizmowi wchłaniać składniki odżywcze z innych pokarmów.
Ostatecznie, jedzenie awokado jest zdrowym sposobem na zwiększenie energii, wsparcie funkcji mózgu i poprawę pamięci. Wspiera również zdrowie serca. W przeciwieństwie do wielu innych owoców, awokado nie podnosi poziomu cholesterolu. Są również dobrym źródłem błonnika pokarmowego i potasu.
Podobne tematy