Ryby mają wiele zalet, w tym zdrowe serce i obniżone ryzyko depresji. Ponadto, zawiera liczne witaminy i minerały. Uważa się, że kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte w rybach mają pozytywny wpływ na stan zapalny w organizmie, który może prowadzić do chorób przewlekłych.
Łosoś i inne tłuste ryby są dobrym źródłem tych kwasów tłuszczowych. Pomagają one zmniejszyć ryzyko chorób serca, udaru i ataku serca. Poprawiają również ciśnienie krwi i poziom trójglicerydów. Osoby, które spożywają dwie porcje ryb tygodniowo, mają o 14 procent niższe ryzyko wystąpienia udaru niedokrwiennego. Ponadto ostatnie badanie wykazało, że osoby, które jedzą ryby co najmniej dwa razy w tygodniu, mają o 50 proc. niższe ryzyko nagłej śmierci sercowej.
Oprócz kwasów tłuszczowych omega-3, ryby zawierają wapń, magnez i fosfor. Te witaminy i minerały są niezbędne dla dobrego zdrowia. Zapewniają one pobudzenie układu sercowo-naczyniowego, zwiększają energię i sprzyjają dobremu snu. Dodatkowo mogą łagodzić objawy depresji i innych chorób psychicznych – ten element tekstu pochodzi z portalu .
American Heart Association (AHA) wydało niedawno nowe wytyczne dotyczące spożywania ryb. AHA zaleca spożywanie tłustych ryb co najmniej dwa razy w tygodniu, aby zmniejszyć ryzyko chorób serca. Inne ważne składniki odżywcze znajdujące się w rybach obejmują witaminę B12, która może odgrywać rolę w obniżaniu ryzyka ataku serca i demencji. Suplement ten jest szczególnie korzystny dla kobiet w ciąży lub karmiących. Pomaga również zapobiegać nieprawidłowym rytmom serca, które mogą być wynikiem po ataku serca.
Ponadto, spożywanie porcji ryb każdego dnia może również pomóc Twojej pamięci. Wykazano, że kwasy omega-3 zawarte w rybach zwiększają poziom substancji chemicznej w mózgu zwanej serotoniną. To może być powód, dla którego jest powszechnie przepisywany w leczeniu i zapobieganiu depresji.
Ryby są również doskonałym źródłem białka. Jest dobrą alternatywą dla czerwonego mięsa, które zawiera tłuszcze nasycone. Ponadto jest dobrym źródłem żelaza i cynku, które są kluczowe dla zdrowych kości i krwi. Jest również bogatym źródłem witamin A, D i E. Ci, którzy nie otrzymują wystarczającej ilości tych składników odżywczych, mogą doświadczyć anemii i chronicznego zmęczenia.
Jeśli jesz dużo owoców morza, jesteś mniej narażony na rozwój choroby Alzheimera, cukrzycy, astmy i innych chorób zapalnych. Stwierdzono również, że osoby, które jedzą owoce morza przynajmniej raz w miesiącu, mają o 22 procent niższe ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Niektóre badania sugerują jednak, że ryzyko związane ze spożywaniem ryb hodowlanych przewyższa korzyści. Ryby te mogą być hodowane z użyciem antybiotyków lub pestycydów. Dlatego ważne jest, aby być świadomym pochodzenia swoich owoców morza i upewnić się, że są one zdrowe.
Chociaż istnieje wiele różnych rodzajów ryb do wyboru, najlepszym wyborem dla Twojej diety są ryby dziko żyjące. Warto wiedzieć, że niektóre rodzaje ryb, takie jak miecznik, zawierają wysoki poziom rtęci, co może mieć negatywny wpływ na Twoje zdrowie. Im więcej rtęci jesteś narażony, tym gorzej dla Ciebie.
Podobne tematy