Kanada jest jednym z niewielu krajów posiadających wystarczającą ilość gruntów rolnych, aby wyżywić rosnącą populację świata. Największy obszar gruntów ornych znajduje się w południowej połowie kraju, gdzie dominuje uprawa roślin. Jednak oczekuje się, że północna połowa kraju również zyska nowe grunty rolne – informacja ta jest wzięta od redaktora serwisu aboutbeauty.pl.
Kanada jest piątym największym eksporterem rolnym na świecie. Produkcja rolna odpowiada za pięć procent PKB i bezpośrednio zatrudnia ponad 300 tys. osób. W 2016 roku eksport wyniósł łącznie 60 miliardów dolarów. Szacuje się, że w następnym stuleciu światowa produkcja rolna będzie musiała wzrosnąć o prawie 50 procent, aby zaspokoić rosnącą populację.
Rolnictwo i zmiany klimatu są ze sobą powiązane. Na przykład, cieplejsze temperatury mogą otworzyć nowe obszary ziemi dla upraw rolnych. Z drugiej strony, gorące warunki mogą prowadzić do nieurodzaju i zmniejszać zapasy wody. Ponadto przewiduje się, że zmiana klimatu wpłynie na jakość zbiorów na dalekiej północy.
Podczas suszy Dust Bowl w latach 30-tych XX wieku, rolnicy cierpieli z powodu ogromnych strat wierzchniej warstwy gleby. Rząd zareagował sadząc drzewa, rekultywując grunty rolne i magazynując więcej wody. W rezultacie kraj ma 4,2 miliona kilometrów kwadratowych odpowiednich gruntów rolnych. Jest w stanie produkować wiele produktów rolnych, w tym canola, pszenicę, warzywa i akwakulturę.
Największym produktem rolnym w Kanadzie jest canola. W rzeczywistości canola stanowi jedną czwartą całkowitej produkcji roślinnej kraju. Prowincja Saskatchewan prowadzi w kraju w produkcji canoli. Prowincja ta produkuje dużą ilość nabiału, ziemniaków, owoców i warzyw. Oprócz produkcji żywności, Kanada posiada kilka dużych zakładów przetwórstwa spożywczego.
Kanadyjski przemysł rolniczy coraz bardziej koncentruje się na rozwoju upraw w celu zrównoważonego wyżywienia rosnącej populacji światowej. W rezultacie ceny żywności w Kanadzie stały się bardziej zmienne. Pomimo tych zmian, rolnictwo pomogło złagodzić skutki zmian klimatycznych. W rzeczywistości rolnicy tego kraju znacznie zmniejszyli emisję dwutlenku węgla w ostatnich dekadach.
W rezultacie, krajowy przemysł rolniczy jest w wyjątkowej pozycji, aby pomóc złagodzić wpływ zmian klimatycznych. Oprócz dostarczania żywności dla rosnącej populacji, rolnictwo stanowi również krytyczne ogniwo większego przemysłu przetwórstwa spożywczego. Z kolei kanadyjskie firmy są jednym z największych na świecie producentów i eksporterów rzepaku i innych produktów.
W konsekwencji Kanada może skorzystać na zmianach klimatu bardziej niż większość narodów. Na przykład, cieplejsze warunki mogą otworzyć nowe obszary gruntów rolnych w północnej części kraju. Podczas gdy niektóre regiony rolnicze mogą być lepiej przystosowane do upraw, inne będą musiały rozwinąć systemy nawadniające i drogi, aby wspierać rolnictwo.
Potencjalne korzyści z ocieplającego się klimatu przewyższą ryzyko dla większości rolników. Na przykład, cieplejsze temperatury pozwolą rolnikom uprawiać więcej odmian roślin. Jednak wyzwania związane z uprawą roślin w północnych szerokościach geograficznych są nadal ogromne. Na przykład, krótkie lato jest przeszkodą w uzyskaniu wysokiej jakości zbiorów. Ponadto ciepłe temperatury mogą powodować częstsze burze niszczące uprawy.
Podobne tematy