Jak zapobiegać, dlaczego chleb spada z blachy

Jeśli kiedykolwiek zdarzyło Ci się, że chleb spadł z blachy lub zapadł się w piekarniku, wiesz, że może to być nieprzyjemne doświadczenie. Wiele czynników może spowodować, że tak się stanie. Jest jednak kilka podstawowych rzeczy, które możesz zrobić, aby temu zapobiec.

Najczęstszą przyczyną zapadania się chleba jest sytuacja, w której ciasto zostało nadmiernie spulchnione. Dzieje się tak z powodu wyczerpania się drożdży. Ważne jest, aby przed upieczeniem chleba, ciasto zostało doprowadzone do odpowiedniej konsystencji. Najlepszym sposobem na to jest użycie wagi kuchennej i upewnienie się, że nie przepełniasz miarki. Upewnij się również, że ciasto jest wyrabiane w ciepłym miejscu.

Inną przyczyną zapadania się chleba jest słaba mąka lub gluten. Może to być wynikiem niedogniatania lub złego obchodzenia się z ciastem. Możesz to sprawdzić, przejeżdżając palcami po powierzchni ciasta lub stosując test windowpane. Jeśli ciasto nie jest elastyczne, musisz dodać więcej mąki. Możesz również spróbować dodać glutenu pszennego. To może zwiększyć siatkę glutenu w cieście i poprawić jego wzrost.

Na koniec, chleb może się kruszyć, jeśli nie uzyskałeś prawidłowego wyniku. Może to być problem, jeśli próbujesz zrobić szybki przepis na chleb. Musisz być pewien, że nacinasz ciasto na płytkiej stronie i na głębokości około 1/8 cala. Jeśli nacinasz ciasto zbyt głęboko, będzie się ono rozpadać. Może się to również zdarzyć, jeśli nacinasz zbyt płytko.

Niektóre z innych częstych przyczyn zapadania się chleba to temperatura, nawodnienie i garowanie. Jeśli przepis wymaga określonej temperatury, musisz się upewnić, że ją zastosujesz. Być może będziesz musiał również eksperymentować z ustawieniami temperatury, aby uzyskać właściwą. Ponadto, musisz upewnić się, że używasz wysokiej jakości mąki rzemieślniczej, ponieważ tania mąka nie będzie w stanie wytrzymać dłuższego wyrastania. Jeśli robisz chleb na zakwasie, musisz upewnić się, że Twój zakwas jest silny. W przeciwnym razie możesz otrzymać płaski i twardy bochenek.

Jeśli używasz maszyny do chleba, będziesz chciał się upewnić, że używasz odpowiednich drożdży. Możesz również uniknąć zapadania się, jeśli będziesz uważać na ilość dodawanej wody. Jeśli pieczesz chleb w piekarniku, ważne jest, aby upewnić się, że ciepło jest wystarczająco wysokie, aby zabić wszelkie bakterie. Ważne jest również, aby pamiętać, że gorące i wilgotne dni mogą zakłócić Twój przepis. Jeśli nie jesteś pewien, czy Twój piekarnik jest wystarczająco gorący, możesz spróbować eksperymentować z temperaturą.

Ostatecznie najważniejszą rzeczą, jaką możesz zrobić, aby zapobiec spadaniu chleba z blachy lub zapadaniu się, jest użycie wysokiej jakości mąki rzemieślniczej. Upewnij się również, że używasz odpowiedniej miary dla płynnych składników. Musisz również pamiętać o odpowiednim czasie garowania ciasta. Jeśli masz problemy z konkretnym przepisem, możesz sprawdzić nasz FAQ dotyczący maszyn do chleba, aby uzyskać więcej informacji.

Podobne tematy