Istnieje powód, dla którego skórka chleba odpada. Pierwszą rzeczą, którą powinieneś zrobić jest sprawdzenie piekarnika, aby upewnić się, że ma on odpowiednią temperaturę. Niższa temperatura pozwoli Ci wypiec więcej wilgoci, co z kolei pomoże uczynić skórkę nieco bardziej miękką.
Kolejnym czynnikiem decydującym o tym, czy bochenek będzie miał skórkę, jest rodzaj użytej mąki. Jeśli użyjesz mąki o wysokiej zawartości białka, Twój chleb będzie bardzo szybko wyrastał i piekł się. Jeśli natomiast użyjesz mąki o mniejszej zawartości białka, trudniej będzie Ci doprowadzić do wyrośnięcia chleba. Dzieje się tak, ponieważ gluten w mące nie jest wystarczająco uwodniony, co prowadzi do płaskiego wierzchu lub twardej skórki.
Wreszcie, powinieneś utrzymywać swój sprzęt do pieczenia i patelnie w chłodzie. Przegrzany piekarnik może spowodować pęknięcie skórki, natomiast zbyt chłodny może spowodować jej zapadnięcie. Aby tego uniknąć, można zmniejszyć temperaturę piekarnika lub umieścić nad patelnią ściereczkę, która wchłonie nadmiar wilgoci.
Na przykład, jeśli robisz skórkę do pizzy, najlepszym sposobem, aby zapobiec miękkości skórki jest użycie cienkiej, jasnej patelni. Te patelnie są również znane z tego, że odbijają ciepło od ciasta, co oznacza, że boki nie będą się tak szybko brązowić.
Oprócz utrzymywania piekarnika w niskiej temperaturze, należy spróbować obniżyć stojak w piekarniku, aby zmniejszyć szanse na zbytnie brązowienie wierzchu. Możesz nawet użyć termometru na podczerwień, aby określić właściwą temperaturę dla swojego piekarnika.
Jeśli próbujesz zrobić szybki bochenek, najlepszym wyborem jest zrobienie przepisu z niższym stosunkiem wody do mąki. Upewnij się również, że dobrze wyrabiasz ciasto, ponieważ jest to najlepszy sposób na stworzenie silnej sieci glutenu.
Innym trikiem na miękką skórkę jest włożenie do piekarnika z ciastem tacki z wodą. Woda dostarczy niezbędnej pary do uzyskania chrupiącej skórki. Należy jednak pamiętać, że nie zapobiegnie to całkowicie wysuszeniu blatu.
Podczas gdy najnowszym i najmodniejszym narzędziem w kuchni jest prawdopodobnie żyletka w uchwycie, kuleczka do chleba sprawdzi się równie dobrze i pozwoli Ci zaoszczędzić czas. Ostrze jest łatwe w obsłudze i można je kupić w Amazon za zaledwie 0,99 USD.
Jednym z najlepszych sposobów na rozwiązanie problemu, dlaczego skórka chleba odpada, jest zrobienie kilku eksperymentów. To może zająć kilka partii testowych, ale powinieneś być w stanie uzyskać swoje przeszklone ciasto do wypieku w prawidłowy sposób. Niektóre składniki ciasta mogą przyczyniać się do tego problemu, np. nowa mąka lub zbyt duża ilość soli. Aby rozwiązać ten problem, możesz spróbować wymieszać niewielką ilość glutenu w proszku z ciastem, aby zastąpić brakujące składniki odżywcze.
Podobne tematy